Poziv za nove članove Radne grupe za tumorske biljege

Poštovani članovi,

Povjerenstvo za znanstveno-stručni razvoj raspisuje javni poziv za nove članove Radne grupe za tumorske biljege. Voditelj Radne grupe biti će doc.dr.sc. Ljiljana Mayer, specijalist medicinske biokemije.

Hrvatska je po recentnim podatcima WHO, OECD i  WCRFI (World Cancer Research Fund International)  u samom vrhu incidencije i mortaliteta od malignih bolesti, i to ne samo u europskim okvirima, nego nažalost i šire. Dijelom se ovo može pripisati nedovoljno učinkovitoj sekundarnoj prevenciji  putem organiziranih programa probira nekih tumorskih sijela, poput kolorektalnog karcinoma. Nadalje, pandemija jest objektivno ograničila pristup sustavnoj prevenciji. Stoga je i ona jedan od potencijalnih uzroka nečega s čijim ćemo se posljedicama u medicinsko-biokemijskim laboratorijima boriti u godinama koje slijede.

Primarni cilj radne grupe za tumorske biljege biti će izrada dokumenta o adekvatnoj kliničkoj upotrebi cirkulirajućih tumorskih biljega. Biti će obuhvaćeni ne samo oni tzv. „klasični“ tumorski biljezi – odnosno oni čije je određivanje, unatoč postojećoj legislativi, objektivno široko zastupljeno u medicinsko-biokemijskim laboratorijima u RH; već i tzv. „novi“, uz sva ograničenja koja njihova implementacija podrazumijeva u ovom trenutku. Pri tome će ovaj dokument dati i osvrt na, u zadnjih nekoliko godina značajno modificirane, preporuke vodećih svjetskih stručnih društava koje su istovremeno i  lideri u ovoj problematici: ACSO (American Society of Clinical Oncology) i ESMO (European Society for Medical Oncology) jer definiraju istinski način upotrebe tumorskih biljega. 

Krajnji dokument mora biti korisno štivo za medicinskog biokemičara u RH, obzirom da mu ne samo daje nadogradnju znanja stečenog na dodiplomskoj i poslijediplomskoj edukaciji, već će mu pomoći i izgradnji profesionalno informiranog stava i znanja zahvaljujući kome će lakše i suverenije  komunicirati ne samo s kliničarima u okruženju, već će biti koristan u pružanju informacija krajnjem korisniku – bolesniku.

Javiti se mogu svi zainteresirani članovi HDMBLM koji imaju iskustvo i interes za područje rada radne grupe. Za buduće članove važno je dobro poznavanje engleskog jezika, poštivanje rokova i sklonost timskom radu.

Predviđen broj članova radne grupe je do 5. Ukoliko se javi više članova, prednost će imati kandidati koji imaju veće iskustvo u radu i veći broj objavljenih radova na području rada radne grupe.

Povjerenstvo za znanstveno-stručni razvoj

Send us an e-mail...

Contact

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.