Poziv za nove članove Radne grupe za likvorsku dijagnostiku

Poštovani članovi,

Povjerenstvo za znanstveno-stručni razvoj raspisuje javni poziv za nove članove Radne grupe za likvorsku dijagnostiku. Voditelj Radne grupe biti će Ana Turčić, specijalist medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

Analiza cerebrospinalne tekućine nezamjenjiv je dijagnostički postupak pri sumnji na upalna stanja koja zahvaćaju središnji živčani sustav, subarahnoidalno krvarenje uz negativan nalaz radiološkim metodama i metastaze leptomeningi. Lumbalna punkcija je relativno invazivan medicinski postupak te je volumen prikupljenog likvora ograničen. Postoji potreba za donošenjem postupnika namijenjenih laboratorijskom i kliničkom osoblju o stabilnosti, uvjetima pohrane i/ili slanja uzoraka u suradni laboratorij, posebno kada je potrebno proširiti dijagnostičku obradu. Zato je cilj radne grupe za likvorsku dijagnostiku donošenje smjernica za analizu cerebrospinalne tekućine radi harmonizacije predanalitičke, analitičke i poslijeanalitičke faze laboratorijskih ispitivanja.

Rad grupe će posebno biti usredotočen na definiranje najbolje prakse za analizu likvora kao i interpretacije rezultata iz uzorka ne-optimalne kvalitete (npr. u slučaju traumatske punkcije, prikupljanja likvora u krivi spremnik), a sve s krajnjim ciljem pružanja dovoljne informacije kliničaru radi donošenja odluke o poštedi bolesnika od ponavljanja punkcije.

Javiti se mogu svi zainteresirani članovi HDMBLM koji imaju iskustvo i interes za područje rada radne grupe. Za buduće članove važno je iskustvo analize likvora u rutini, dobro poznavanje engleskog jezika, poštivanje rokova i sklonost timskom radu.

Zbog interdisciplinarnosti analize likvora, posebno mikrobiološke i citološke analize likvora, prema potrebi će kao dopisni članovi radne grupe biti pozvani liječnici koji se bave navedenim područjima.

Povjerenstvo za znanstveno-stručni razvoj

Send us an e-mail...

Contact

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.