Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Urinski orozomukoid: validacija automatiziranog imunoturbidimetrijskog testa i njegova moguća klinička primjena

Kustán P, Szirmay B, Horváth-Szalai Z, Ludány A, Lakatos A, Mühl D, Hjort Christensen P, Miseta A, Kovács GL, Kőszegi T. Urinary orosomucoid: validation of an automated immune turbidimetric test and its possible clinical use. Biochem Med 2016;26(3):421-30. (orginalni članak)


Uvod: Osim rutinskih serumskih biljega za upalne bolesti, dijagnostički potencijal odabranih proteina mokraće nije još u potpunosti iskorišten. Prijašnja istraživanje pokazala su da orozomukoid iz mokraće (u-ORM) možda upotpunjuje informaciju u upalim bolestima. Naš cilj bio je razviti i validirati potpuno automatiziranu metodu za mjerenje u-ORM i procijeniti njegov potencijalni klinički utjecaj kod sustavnih upalnih bolesti.

Materijali i metode: Imunoturbidimetrijska metoda poboljšana s česticama za određivanje razine u-ORM validirana je na analizatoru Cobas 8000/c502. Uzorci kapljice mokraće 72 zdrava pojedinaca, 28 bolesnika s Chronovom bolesti i 30 bolesnika sa sepsom uključeni su u ispitivanje.

Rezultati: Vrijeme analize bilo je 10 minuta, a granica detekcije u-ORM 0,02 mg/L. Intra- i inter- preciznost metode izražena kao koeficijent varijacije (CV) bila je manja od 5%, a obnovljivost u rasponu 95-103%. Za dob 10 do 60 godina utvrđen je preliminarni referentni raspon za urinski orozomukoid/kreatinin omjer (u-ORM/u-CREAT) koji iznosi 0,08 (0,01-0,24) mg/mmol [median (2,5-97,5 percentili)]. U odnosu na kontrole uočen je peterostruki porast u-ORM/u-CREAT vrijednosti kod bolesnika s Chronovom bolesti i 240-struki porast kod bolesnika sa sepsom.

Zaključak: Postavili smo brz, osjetljiv i precizan turbidimetrijski pristup za automatizirano određivanje u-ORM. Naša visoko osjetljiva metoda idealna je za rutinsko određivanje u-ORM i može biti potencijalni novi laboratorijski test za zbrinjavanje sistemskih upalnih procesa.

Prijevod: Matea Zorić, Klinička bolnica Merkur, Zagreb

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.