Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Današnja praksa u laboratorijskoj dijagnostici autoimunih bolesti u Hrvatskoj. Anketa provedena od strane Radne grupe za laboratorijsku dijagnostiku autoimunih bolesti Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu

Tešija Kuna A, Đerek L, Kozmar A, Drvar V. Current practice in laboratory diagnostics of autoimmune diseases in Croatia. Survey of the Working group for laboratory diagnostics of autoimmune diseases of the Croatian Society of Medical Biochemistry and Laboratory Medicine. Biochem Med 2016;26(3):376–94. (originalni članak).


Uvod: Uz povećanu učestalost autoimunih bolesti laboratoriji se susreću sa značajnim porastom zahtjeva za testovima bitnih u njihovoj dijagnostici. Nažalost, nedostatak laboratorijskog osoblja iskusnog u ovom specifičnom dijagnostičkom području te nepoznavanje ograničenja metoda često doprinosi nejasnoćama kod kliničara. Cilj je bio saznati broj i tip laboratorija u Republici Hrvatskoj koji provode humoralnu dijagnostiku uz konačnu svrhu unapređenja i harmonizacije laboratorijske dijagnostike autoimunih bolesti u Republici Hrvatskoj.

Materijali i metode: Kako bi se ustanovilo kakva je današnja laboratorijska praksa, pripremljena su dva upitnika od ukupno 42 pitanja. Ankete su provedene preko aplikacije SurveyMonkey. Prve ankete poslane su u 88 medicinsko biokemijskih laboratorija u Republici Hrvatskoj. Od 33 laboratorija koja su izjavila da provode traženu dijagnostiku, s obzirom na testove koje provode, izdvojeno je njih 19 za drugu anketu. Anketa je sadržavala pitanja vezana za autoantitijela kao biljege sistemske autoimune bolesti te organ-specifične autoimune bolesti: bolesti jetre, gastrointestinalnog i živčanog sustava.

Rezultati: Postignuta je visoka stopa odgovora s 80/88 (91%) laboratorija koji su odgovorili na prvi upitnik, te 19/19 (1,0) za drugi upitnik. Dobiveni rezultati anketa ukazuju na visoku raznovrsnost u izvođenju analiza autoantitijela među laboratorijima u Hrvatskoj.

Zaključci: Rezultati ukazuju na potrebu za izradom preporuka i postupnika u cilju harmonizacije pristupa u laboratorijskoj dijagnostici autoimunih bolesti u Hrvatskoj.

Prijevod: Martina Horvat, Medicinsko biokemijski laboratorij Delić Bilić, Split, Hrvatska

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.