Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Revizija Sigma metrike u laboratorijskoj medicini: Na pravom smo putu s pogrešnim zemljovidom

Oosterhuis WP, Coskun A. Sigma metrics in laboratory medicine revisited: We are on the right road with the wrong map. Biochem Med 2018;28(2):020503. (pregledni članak)


Potrebne su pouzdane procedure za kvantificiranje performansi instrumenata i metoda kako bi se povećala kvaliteta u kliničkim laboratorijima. Sigma metrika služi tu svrhu, a u ovom članku kritički se evaluiraju trenutne metode za izračun Sigma metrike. Iako se konvencionalni model naširoko koristi, temeljen na dopuštenoj (ili dozvoljenoj) ukupnoj pogrešci, pokazalo se da ima mane. Predložena je alternativna metoda koja se temelji na intra-individualnoj biološkoj varijaciji (engl. within-subject biological variation). Ovaj je model konceptualno sličan modelu koji se koristi u industriji za kvantifikaciju mjernih performansi, temeljen na konceptu broja različitih kategorija i u skladu s Six Sigma metodologijom. Međutim, očekuje se da će kvaliteta podataka proizvedenih u kliničkim laboratorijima biti veća od kvalitete industrijskih proizvoda.
Zaključeno je da je ovaj model konzistentan sa Six Sigma teorijom, izvornom jednadžbom Sigma metrike i s prirodom uzoraka pacijenata. Stoga se može lako koristiti za izračunavanje performansi mjernih metoda i instrumenata koji se koriste u kliničkim laboratorijima.

Prijevod: Anamarija Bogić, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.