Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Očekivana dugoročna brzina pogoršanja analitičke performanse u medicinskom laboratoriju: Osigurana Sigma u odnosu na promatranu Sigmu

Bayat H. Expected long-term defect rate of analytical performance in the medical laboratory: Assured Sigma versus observed Sigma. Biochem Med 2018;28(2):020101. (lekcije iz biostatistike)


Pouzdanost laboratorijskih rezultata određena je omjerom netočnih rezultata očekivanih u dugoročnom razdoblju. Sigma je mjera omjera pogoršanja, pa je dugoročna Sigma mjerilo pouzdanosti laboratorijskih rezultata. Obično je dugoročna Sigma procijenjena na temelju kratkotrajne Sigme. Six Sigma metodologija pretpostavlja da će se u dugoročnom razdoblju performanse pomaknuti do 1,5 Sigma, pa se dugotrajna Sigma smatra 1,5 Sigma manjom od kratkotrajne Sigme. Analitička performansa u medicinskom laboratoriju sklona je pomacima većim od 1,5 Sigma. Prema tome, pomak od 1,5 sigma u Six Sigmi nije točna procjena u medicinskom laboratoriju. S druge strane, u medicinskom laboratoriju se primjenjuje statistički postupak kontrole kvalitete (SQC, engl. statistical quality control procedure) za detekciju i ispravljanje pomaka. Budući da se SQC može planirati za hvatanje pomaka različitih veličina, postavljeni prag za SQC određuje brzinu pogoršanja koja se dugoročno očekuje.

Prijevod: Anamarija Bogić, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.