Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Određivanje referentnog intervala za presepsin, rani biljeg sepse.

Giavarina D, Carta M. Determination of reference interval for presepsin, an early marker for sepsis. Biochem Med 2015;25(1):64-8. (originalni članak)


Uvod: Presepsin je novi rani biljeg sepse, a u cirkulaciji se nalazi u topljivom obliku CD14 podtipa (sCD14-ST). Predložene su različite granične vrijednosti za presepsin, kojima bi se razlikovala sistemska bakterijska i nebakterijska infektivna bolest. Cilj ovog rada bio je definirati referentni interval za presepsin prema važećim CLSI (engl. Clinical and Laboratory Standards Institute) C28-A3c smjernicama.

Materijali i metode: Referentne osobe (N=200; 120 žena) izabrane za studiju imale su od 18-75 godina (medijan 39 godina) i bile su bez ikakvih infektivnih oboljenja. Koncentracija presepsina izmjerena je pomoću komercijalno dostupne kemiluminiscentne enzim-imunokemijske metode (PATHFASTTM, Mitsubishi Chemical Europe GmbH, Düsseldorf, Germany). Referentni raspon je određen pomoću neparametrijske percentilne metode.
Rezultati: Referentni interval za presepsin za sve ispitanike iznosio je od 55 do 184 pg/mL (90% intervali pouzdanosti, CI od 45 do 58 i od 161 do 214). Nisu dokazane statistički značajne razlike između muškog i ženskog spola te nije bilo razlike u odnosu na dob. Gornja granica referentnog intervala za presepsin je puno niža od svih do sada predloženih graničnih vrijednosti, kako za sepsu, tako i za sistemski upalni odgovor.
Zaključak: Specifične granice odluke su potrebne kako bi se definirala dijagnostička i prognostička uloga presepsina u različitim oblicima upalnih i infektivnih oboljenja. Referentne vrijednosti mogu pomoći u razlikovanju i brzom isključivanju zdravih pojedinaca od pacijenata s patološkim stanjima.

Prijevod: Adrijana Dorotić, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević", Zagreb

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.