Nacionalne preporuke za analizu acidobazične ravnoteže

Poštovani kolegice i kolege,

Radna grupa za acidobazičnu ravnotežu Povjerenstva za znanstveno-stručni razvoj pripremila je Nacionalne preporuke za analizu acidobazične ravnoteže. Preporuke su temeljene na važećim smjernicama za određivanje acidobazične ravnoteže i na podacima iz literature. Vjerujem da će preporuke biti izvor korisnih informacija koje će se moći primijeniti u svakodnevnoj praksi i da će unaprijediti to područje laboratorijske dijagnostike. Također se nadam da će podići standarde vezane uz kvalitetu uzoraka za acidobazičnu ravnotežu i da će ih primjenjivati svi zdravstveni djelatnici uključeni u proces obrade uzoraka.

Ovim putem se zahvaljujem mojim kolegicama Lari Milevoj Kopčinović, Adrijani Dorotić i Ivani Baršić na njihovoj motiviranosti, vrijednom radu i ustrajnosti.

Verzija dokumenta na engleskom jeziku objavljena je u časopisu Biochemia Medica: Lora Dukić, Lara Milevoj Kopčinović, Adrijana Dorotić, Ivana Baršić. Blood gas testing and related measurements: National recommendations on behalf of the Croatian Society of Medical Biochemistry and Laboratory Medicine.

Biochemia Medica 2016;26(3):318-36. https://doi.org/10.11613/BM.2016.036 Verzija na hrvatskom jeziku dostupna je na mrežnoj stranici HDMBLM ovdje, a tiskani primjerak preporuka će biti dostavljena poštom svim članovima HDMBLM.

Lora Dukić
Voditeljica Radne grupe za acidobazičnu ravnotežu
Povjerenstvo za znanstveno-stručni razvoj

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.