Učlanjenje u Europsku inicijativu za standardizaciju dijagnostike autoimunih bolesti

EASI (European Autoimmunity Standardisation Initiative) forum osnovan je prije više od 10 god, a okuplja nacionalne timove (za sada 15) sastavljene od laboratorijskih specijalista i kliničara čije uže područje rada obuhvaća sistemske autoimune reumatske bolesti. Forum je osnovan s ciljem unaprjeđenja dijagnostike sistemskih autoimunih reumatskih bolesti u smislu racionalnog pristupa laboratorijskoj dijagnostici izradom preporučenih algoritama, harmonizacije izvještavanja rezultata te poticanja timskog rada laboratorijskih specijalista i kliničara.

HDMBLM RG za laboratorijsku dijagnostiku autoimunih bolesti, kao jedan od svojih ciljeva postavila je osnivanje nacionalnog EASI tima u čiji rad bi se, uz članove radne grupe, uključili i kliničari jer je njihovo sudjelovanje neophodno za izradu nacionalnih preporuka koje uključuju algoritme za racionalnu dijagnostiku. Osnivanjem nacionalnog EASI tima stvara se preduvjet uključenja u EASI forum i sudjelovanja u izradi internacionalnih preporuka za dijagnostiku sistemskih autoimunih reumatskih bolesti.

Na inicijativu HDMBLM RG, 14. prosinca 2017. u Zagrebu je osnovan nacionalni EASI tim koji broji 12 članova. Uz članice RG, u rad tima uključila su se još 3 specijalista medicinske biokemije, 1 specijalizant laboratorijske imunologije i 4 kliničara (3 reumatologa i 1 pedijatrica, subspecijalist reumatologije). Sastanku je putem video-linka prisustvovala i koordinatorica EASI foruma koja je uputila službeni poziv za priključenje hrvatskog tima EASI forumu.

Na sastanku EASI foruma, održanom 19. svibnja 2018., u okviru 11.th Congress on Autoimmunity (Lisabon 16. - 20.svibnja 2018), sudjelovale su dvije izabrane predstavnice nacionalnog tima, dr. sc. Ana Kozmar i dr. sc. Andrea Tešija Kuna koja je održala kratku prezentaciju hrvatskog EASI tima na kojoj je predstavljen rad HDMBLM RG za laboratorijsku dijagnostiku autoimunih bolesti koja je začetnik nacionalnog tima kao i prvi zadatak koji smo definirali kao nacionalni tim. Voditelj EASI foruma, Jan Damoiseaux, izrazio je zadovoljstvo uključenjem hrvatskog tima kao i prezentiranim dosadašnjim postignućima.

Povjerenstvo za znanstveno-stručni razvoj
HDMBLM

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.