Potpisan Sporazum o suradnji između Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) i Hrvatskog društva za hitnu medicinu, Hrvatskog liječničkog zbora (HDHM)

Drage kolegice i kolege,

dana 10. srpnja 2018. g. potpisan je Sporazum o suradnji između Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) i Hrvatskog društva za hitnu medicinu, Hrvatskog liječničkog zbora (HDHM). Svrha ovog dokumenta je međusobna suradnja i unaprijeđenje primjene dijagnostičkih postupaka u zbrinjavanju bolesnika u okviru bolničke i izvanbolničke hitne medicinske službe.

Ukupni troškovi laboratorijske dijagnostike su u neprekidnom porastu. Brojni literaturni podaci i analize iz nekih bolnica u RH pokazuju da taj porast nije uzrokovan povećanim brojem bolesnika nego sve učestalijom neprimjerenom primjenom dijagnostičkih postupaka. Neprimjereni dijagnostički postupci ugrožavaju sigurnost bolesnika i uzrok su nepotrebnih troškova na više razina.

Slijedom ovog sporazuma o suradnji, HDMBLM i HLZ-HDHM će zajedno pokrenuti projekt kako bi pokrenuli analizu i rješavanje gore navedenog problema.

  1. Projekt će uključiti sljedeće aktivnosti:
    1. Analizu trenutnog stanja u RH kroz:
    a. identifikaciju postojećih srodnih/sličnih inicijativa u zdravstvenim ustanovama u RH,
    b. utvrđivanje dijagnostičkih postupaka koja predstavljaju najznačajnije opterećenje (operativno i financijsko) putem analize njihove učestalosti u bolnicama u RH.
    2. Analizu postojećih globalnih i međunarodnih inicijativa i njihovu primjenjivost u RH,
    3. Izraditi Smjernice za ciljanu primjenu primjerenih dijagnostičkih postupaka u zbrinjavanju bolesnika u okviru bolničke i vanbolničke hitne službe za skupinu 20-tak najučestalijih hitnih stanja,
    4. Propisati način implementacije Preporuke u bolničke informacijske sustave (BIS) i laboratorijske informacijske sustave (LIS),
    5. Provesti pilot projekt primjene Preporuke kroz njenu implementaciju u BIS i LIS i utvrditi učinak te intervencije na zdravstvene i financijske ishode.

Ova suradnja u skladu je sa strateškim ciljevima HDMBLM i daje priliku HDMBLM i njegovim članovima da daju svoj doprinos u unaprjeđenju zdravstvene skrbi i racionalizaciji troškova liječenja u RH.

Potpisivanje Sporazum HDMBLM i HDHM

Ana-Maria Šimundić
HDMBLM, Predsjednica

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.