Predstavljena nova baza podataka za biološku varijabilnost

Poštovani članovi,

Na EuroMedLab kongresu u Barceloni pokrenuta je baza podataka koju je izradila EFLM RG „Biološka varijacija“ i EFLM TG „Baza bioloških varijacija“ (EFLM WG “Biological Variation”); Chair: Aasne Karine Aarsand and the EFLM TG “Biological Variation Database” , Chair: Sverre Sandberg).

Baza podataka, dostupna je putem početne stranice EFLM-a ili izravno na poveznici: https://biologicalvariation.eu./. Ova baza podataka sadrži ažurirane procjene biološke varijacije utemeljene na dokazima (BV).

Sažetak:
BV podaci su referentni podaci koji imaju mnogo primjena u laboratorijskoj medicini. Podaci opisuju varijabilnost klinički važnih mjernih veličina u vezi s homeostatskim postavljenim točkama unutar ispitanika (CVI) i između ispitanika (CVG). Dostupnost dobro opisanih podataka omogućuje tumačenje laboratorijskih rezultata u kliničkim uvjetima. Također je neizostavan u definiranju analitičkih specifikacija različitih parametara. Literatura koja opisuje studije BV proteže se više od 45 godina. Pregledi BV podataka otkrivaju vrlo različite procjene za mnoge mjerene veličine, pozivajući na novi pristup za pružanje robusnih BV procjena za sigurnu kliničku primjenu. U tom kontekstu, Radna skupina za BV i Radna skupina za bazu podataka o biološkim varijacijama razvili su standard za procjenu studija o BV; Kontrolni popis za procjenu bioloških varijacija podataka (BIVAC), Minimalni skup podataka za BV studije i meta-analitički pristup za dostavu globalnih procjena BV. Ovi alati koriste se za popunjavanje baze podataka o biološkim varijacijama EFLM-a.

Povjerenstvo za informiranje i odnose s javnošću

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.