Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Neobično plutanje separacijskog gela uzrokovano primjenom kontrastnog medija u postupku uzorkovanja krvi iz nadbubrežne vene

Lima-Oliveira G, Lippi G, Salvagno GL, Gelati M, Bassi A, Contro A, Pizzolo F, Guidi GC. Abnormal gel flotation caused by contrast media during adrenal vein sampling. Biochem Med 2016;26(3):444-50. (prikaz slučaja)


Uvod: Tijekom postupka uzorkovanja krvi iz nadbubrežne vene, radiolog dodaje kontrastni medij u kateter radi vizualiziranja njegove pozicije.

Materijali i metode: Bolesnik s radnom dijagnozom primarnog aldosteronizma primljen je na postupak uzorkovanja krvi iz nadbubrežne vene. Za potvrdu položaja katetera napravljen je venogram dodatkom 2 ml lopamidola 300 mg/ml. Niskotlačnom aspiracijom pomoću šprice povezane s hidrofilnim kateterom uzeti su uzorci s četiri mjesta: donje šuplje vene u suprarenalnom dijelu, donje šuplje vene u infrarenalnom dijelu, lijeve nadbubrežne vene i desne nadbubrežne vene te su odmah iz šprice prebačeni u epruvete s gelom za odjeljivanje. Sve epruvete centrifugirane su 10 minuta na 1200 x g.

Rezultati: Nakon centrifugiranja, separacijski gel u epruvetama s krvi iz donje šuplje vene i lijeve nadbubrežne vene ostao je na prvotnoj poziciji dok je u epruvetama s krvi iz desne nadbubrežne vene neobično plutao. Radiolog je potvrdio upotrebu 2,6 ml umjesto 2,0 ml lopamidola 300 mg/ml. Pristup desnoj nadbubrežnoj veni bio je otežan, zbog toga je u njenoj blizini upotrijebljen ovaj jodirani kontrastni medij, gustoće 1,33 g/cm3.

Zaključak: Neobično plutanje separacijskog gela u epruvetama s krvi iz desne nadbubrežne vene može se objasniti upotrebom jodiranog kontrastnog medija. Preporučljivo je uzeti epruvete bez gela za postupak uzorkovanje krvi iz nadbubrežne vene da bi se izbjegle predanalitičke nesukladnosti. Nadalje, kako bi se uklonili ostaci kontrastnog medija prije nego što se uzorkuje krv za laboratorijsku analizu, potrebnoj je ukloniti volumen krvi ekvivalentan dvostrukoj dužini katetera.

Prijevod: Anja Jokić, Dom zdravlja Zagreb – Istok, Zagreb

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.