Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Prethodno razrjeđivanje uzoraka feritina kako bi se smanjio prozonski učinak, poboljšalo vrijeme potrebno za izdavanje rezultata pretraga (TAT) i smanjili troškovi

Wu SJ, Hayden JA. Upfront dilution of ferritin samples to reduce hook effect, improve turnaround time and reduce costs. Biochem Med 2018;28(1):010903. (kratko priopćenje)


UVOD: Imunokemijske sendvič tehnike omogućavaju prednosti u kliničkom laboratoriju, ali zbog prozonskog učinka mogu rezultirati pogrešno niskim rezultatima mjerenja, posebno kod analita čije koncentracije obuhvaćaju nekoliko redova veličine kao u slučaju feritina. Ovo istraživanje je ispitalo novi pristup za smanjenje vjerojatnosti prozonskog učinka imunotestova za određivanje feritina, tako što su izvedena prethodna, peterostruka razrjeđenja svih uzoraka za analize feritina. Također je ispitan utjecaj ove promjene na TAT i troškove.
MATEIJALI I METODE: Koncentracije feritina analizirane su u rutinskoj kliničkoj praksi s i bez prethodnih razrjeđenja na Siemens Centaur® XP (Siemens Healthineers, Erlang, Germany) imunoanalizatoru. Uz to, mjesec dana prije provođenja mjerenja s razrjeđenjima prikupljani su osnovni podaci (1026 rezultata), kao i mjesec dana nakon (1033 rezultata).
REZULTATI: Bez prethodnih razrjeđivanja, prozonski učinak je uočen kod uzoraka čije su koncentracije feritina bile niže od 86,028 µg/L. S prethodnim razrjeđenjem, uzorci čije su koncentracije feritina bile više od 126,050 µg/L dali su vrijednosti više od gornje granice mjerenja te su razrjeđivani dok nisu dobivene točne vrijednosti. Uvođenje prethodnog razrjeđivanja uzoraka feritina dovelo je do smanjenja TAT-a od medijana od 2 sata i 3 minute do 1 sata i 18 minuta (p = 0,002).
ZAKLJUČCI: Uvođenje prethodnog razrjeđivanja svih uzoraka feritina smanjilo je vjerojatnost prozonskog učinka, poboljšalo TAT i smanjilo troškove izvođenja dodatnih razrjeđenja.

Prijevod: Pavica Šonjić, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.