Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Pouzdanost CKD-EPI prediktivne jednadžbe u procjenjivanju rasprostranjenosti kronične bubrežne bolesti u hrvatskim područjima sa endemskom nefropatijom

Fuček M, Dika Ž, Karanović S, Vuković Brinar I, Premužić V, Kos J et al. Reliability of CKD-EPI predictive equation in estimating chronic kidney disease prevalence in the Croatian endemic nephropathy area. Biochemia Medica 2018;28(1):010701. (originalni članak)


Uvod: Kronična bolest bubrega (CKD) je značajan javno-zdravstveni problem i nije moguće precizno predvidjeti njenu progresiju do terminalnog zatajenja bubrega. Prema trenutnim smjernicama, faze CKD razvrstavaju se na temelju procijenjenog stupnja glomerularne filtracije (eGFR) i albuminurije. Ciljevi ovog istraživanja bili su utvrditi pouzdanost prediktivne jednadžbe u procjeni prevalencije CKD na hrvatskim područjima s endemskom nefropatijom (EN), usporediti rezultate s neendemskim područjima i utvrditi da li je prevalencija CKD stupnjeva 3-5 povećana u ispitanicima s EN.
Materijali i metode: U istraživanju je sudjelovalo 1573 stanovnika ruralnog područja Posavine iz 6 endemskih i 3 neendemska sela. Sudionici su klasificirani prema modificiranim kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije za EN. Procijenjeni GFR izračunat je upotrebom prediktivne jednadžbe (CKD-EPI).
Rezultati: Rezultati su pokazali vrlo visoku prevalenciju CKD u hrvatskom ruralnom području (19%). Prevalencija CKD-a bila je znatno viša u EN-u nego u ne EN selima sa najnižom vrijednošću eGFR u bolesnoj podskupini.
Zaključci: eGFR značajno je korelirao s dijagnozom EN. Procjena funkcije bubrega pomoću CKD-EPI prediktivne jednadžbe pokazala se kao dobar biljeg u razlikovanju studijskih podskupina, te kao dijagnostičkih kriterij za EN.

Prijevod: Valentina Špoljarić, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.