Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Određivanje početne točke IMPACT grupe

Mahmić-Kaknjo M, Šimić J, Krleža-Jerić K. Setting the IMPACT (IMProve Access to Clinical Trial data) Observatory baseline. Biochemia Medica 2018;28(1):010201. (kutak za znanstveno-istraživačku čestitost)


Uvod: Grupa za unaprjeđenje pristupa podacima kliničkih istraživanja (IMPACT) ima za cilj procijeniti promjene kliničkih istraživanja povezanih s razvojem dijeljenja podataka istraživanja. Cilj ove studije je utvrditi početnu točku za praćenje podataka kliničkih istraživanja.
Materijali i metode: U ovom pregledu tražili smo publikacije koje se odnose na dijeljenje, širenje, transparentnost ili ponovno korištenje podataka kliničkih istraživanja objavljenih prije 31. prosinca 2000. godine. Dva su autora pregledala naslove i sažetke od 1204 zapisa koje su dobili putem Medline pretraživanja i dodala 47 publikacija od izravnog pronalaska. Četiri su istraživača izdvojila, kodirala i analizirala unaprijed definirane informacije iz 102 odabrana rada.
Rezultati: Zabilježili smo sve veću prepoznatljivost važnosti dijeljenja podataka prije 2001. Međutim, bilo je brojnih prepreka, uključujući dvosmislenost pojma dijeljenja podataka, odsutnost specifične terminologije i nedostatak "otvorene" kulture. Do kraja 2000., pojmovi podaci, metapodaci i medicina temeljena na dokazima su definirani. Pojavilo se dijeljenje podataka, registri, baze podataka i ponovna analiza pojedinih podataka pacijenata. Unaprijeđeno je korištenje sustavnih preglednika i meta-analiza pojedinih podataka pacijenata pri donošenju odluka. Većina argumenata za širu podjelu podataka došla je iz područja onkologije, pedijatrije, rijetkih bolesti, AIDS-a, trudnoće, perinatalne medicine i skandala povezanih s medijskim izvješćivanjem.
Zaključci: Naši rezultati ukazuju na to da se 2000. godina može koristiti kao početna točka za praćenje evolucije dijeljenja podataka kliničkih istraživanja kako su postavljeni osnovni preduvjeti, uključujući i veće razumijevanje da je dijeljenje podataka kliničkih istraživanja ključno za donošenje odluka i napredak na Internetu.

Prijevod: Valentina Špoljarić, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.