Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Usporedba BarricorTM i epruveta s Li-heparinom za odabrane rutinske biokemijske analite i evaluacija stabilnosti analita nakon centrifugiranja

Dupuy AM, Badiou S, Daubin D, Bargnoux AS, Magnan C, Klouche K et al. Comparison of BarricorTM vs. Lithium heparin tubes for selected routine biochemical analytes and evaluation of post centrifugation stability Biochem Med 2018;28(2):020902. (kratko priopćenje)


Uvod: Dobivanje prikladnih rezultata bez utjecaja predanalitičkih i postanalitičkih učinaka ključno je za laboratorijsku obradu. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati i usporediti stabilnosti devet biokemijskih analita nakon centrifugiranja pomoću BarricorTM epruveta za dobivanje plazme s mehaničkih separatorom i standardnih epruveta Vacutainer® Li-heparinskim antikoagulansom.
Materijali i metode: Uzorci su prikupljeni od 6 zdravih dobrovoljaca i 9 bolesnika iz jedinica intenzivne skrbi u plastične epruvete Vacutainer® Li-heparinom volumena 6 mL i u BarricorTM epruvete volumena 5,5 mL. Sve epruvete su centrifugirane u roku od 30 minuta nakon vađenja krvi. Prvo su uspoređeni rezultati devet biokemijskih analita iz epruvete s Li-heparinom i BarricorTM epruvetom za svaki analit koristeći Passing-Bablok regresiju i Bland Altman analizu. Drugo, izračunata je razlika koncentracije analita između početnih vrijednosti i vrijednosti nakon određenih vremenskih intervala nakon pohrane na 4°C. Na temelju ukupne promjene od početnih koncentracija izračunata je maksimalno dozvoljena razlika koncentracija izražena u postotku od osnovne linije.
Rezultati: Većina koeficijenta korelacije bila je blizu 0,99 što ukazuje na dobru korelaciju u radnom području. Bland Altman analizom pokazana je prihvatljiva usporedivost za sve analite. BarricorTM epruveta može biti alternativna zamjena za epruvete s Li-heparinom. Stabilnost u ovoj novoj generaciji epruveta poboljšana je za osam analita (osim za aspartat aminotransferazu) u usporedbi s epruvetom s Li-heparinom.
Zaključak: Potrebno je provesti dodatno ispitivanje za primjenu BarricorTM epruveta i brzog centrifugiranja za analizu osam analita uključujući alanin aminotransferazu, alkalnu fosfatazu, C-reaktivni protein, visoko osjetljiv troponin T, laktat dehidrogenazu, NT-proBNP, kalij i natrij koje bi se izvodilo unutar 72 sata od uzorkovanja.

Prijevod: Helena Čičak, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.