Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Stabilnost skladištenja uzoraka s najčešće analiziranim hematološkim parametrima na 33°C

Jain A, Jain S, Neha N, Aswal P, Pal S, Kumar Meinia S, Chowdhury N. Storage stability of commonly used haematological parameters at 33°C. Biochem Med 2018;28(2):020901. (kratko priopćenje)


Uvod: Cilj ovog istraživanja bio je analizirati analitičku stabilnost hematoloških parametara koji su skladišteni na 33°C.
Materijali i metode: Dvadeset krvi od dobrovoljnih davatelja sakupljena je u epruvete s K2EDTA antikoagulansom i pohranjena na 33°C. Uzimani su alikvoti u pravilnim vremenskim razmacima 0, 4, 6, 12, 24, 48 i 72 sata nakon prikupljanja i analizirani su na Sysmex XP-100 automatskom analizatoru (Sysmex Corporation, Kobe, Japan). Razlika u postocima od osnovne vrijednosti je izračunata i analizirana je Wilcoxonovim testom na razini korigirane vrijednosti Holm od 0,05. Prosječna razlika rezultata izraženih u postotku, koja je bila statistički značajna i veća od maksimalne prihvatljive vrijednosti (preuzeta iz istraživanja biološke varijabilnosti) je dokaz neprihvatljivosti stabilnosti uzorka pohranjenog na 33°C. Korištena su dva jednostrana Wilcoxonova testa za ispitivanje jednakosti kako bi se utvrdilo jesu li postotne razlike znatno manje od maksimalne značajne razlike.
Rezultati: Nakon pohrane uzoraka na manje od 4 sata na 33°C je dobivena neprihvatljiva razlika u vrijednostima za hemoglobin, broj eritrocita, leukocita, prosječnu količinu hemoglobina u eritrocitu (MCH) i broj limfocita.
Zaključak: Budući da brojni hematološki parametri pokazuju neprihvatljivu razliku unutar 4 sata od skladištenja uzorka na 33°C, potrebno je preporučiti vremensko ograničenje vremena od vremena prikupljanja do analiziranja uzoraka za područja u kojima su temperature okoline često visoke.

Prijevod: Helena Čičak, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.