Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Učinkovitost uspješnosti zdravstvenog sustava i učinci na analizu za otkrivanje izvora pogrešaka u predanalitičkoj fazi u dva laboratorija tercijarnih bolnica

Romero A, Gómez-Salgado J, Romero-Arana A, Ruiz-Frutos C. Utilization of a healthcare failtre mode and effects analysis to identify error sources in the preanalytical phase in two tertiary hospital laboratories. Biochem Med 2018;28(2):020713. (originalni članak)


Uvod: Prisutnost pogrešaka u predanalitičkoj fazi je temeljito proučavan problem. Otkrivanje izvora pogrešaka u zdravstvu bi se moglo korištenjem analize utjecaja i posljedica pogrešaka (tzv. HFMEA analiza). Cilj ovog istraživanja je poboljšanje sposobnosti prepoznavanja izvora pogrešaka tijekom predanalitičke faze u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PCC) uz korištenje HFMEA kao alata u laboratorijima dviju tercijarnih bolnica.
Materijali i metode: HFMEA je proveden u svakom laboratoriju, stvaranjem skupina stručnjaka različitih profesija (liječnici i medicinske sestre iz PCC-a i laboratoriji, pomoćno osoblje i laboratorijsko osoblje). Izračunava se prioritetni broj rizika (RPN).
Rezultati: Povišeni RPN bio je prisutan u oba centra. Najviši RPN iznosi 384 u LAB1: za postojanje "dva obrasca zahtjeva za pacijente" i "segregacija onkoloških hitnih uzoraka" dok u LAB2 je bilo za "nedostatak informacija za pacijente o testu opterećenja s glukozom" (RPN je iznosio 576). Uzimajući u obzir različite korake u predanalitičkoj fazi, LAB1 je obratio pažnju u uzorkovanju, zaprimanju uzoraka i programiranju laboratorijskog informatizacijskog sustava, dok je LAB2 obratio pažnju na obrasce zahtjeva, sustava imenovanja, postupke uzorkovanja, transporta i prijema uzoraka.
Zaključak: Laboratoriji su različito odredili probleme. Međutim, oba centra nude rješenja za ove moguće izvore pogrešaka. Predložene su popravne radnje za poboljšanje koje se mogu lako riješiti uz niske troškove sustava, uglavnom za poboljšanje informatizacijskog programa i reviziju postojećih protokola.

Prijevod: Helena Čičak, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.