Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Procjena učinkovitosti biomarkera u profesionalnih hrvača u pre-sezoni

Papassotiriou I, Nifli AP. Assessing performance in preseason wrestling athetes usin biomarkers. Biochem Med 2018;28(2):020706. (originalni članak)


Uvod: Iako redoviti treninzi dovode do željenih promjena u metabolizmu sportaša i vode prema optimalnom konačnom učinku, literatura se rijetko bavi metaboličkim reakcijama sportaša izvan sezone. Cilj ovog istraživanja jest procjena biokemijskih indeksa tijekom tipičnog profesionalnog treninga u sportaša koji se bave hrvanjem.
Materijali i metode: Dvadeset muških hrvača koji hrvaju grčko-rimskim stilom te hrvača koji hrvaju slobodnim stilom (starosti od 14 do 31 godine) slijedilo je tipične sezonske pripreme. Kapilarna koncentracija glukoze u krvi i koncentracija laktata određivana je neposredno prije i poslije treninga. Dan nakon treninga, u prvom jutarnjem urinu je određena prisutnost proteina, mikroglobulina, kreatinina i omjer proteina i kreatinina.
Rezultati: Koncentracije laktata prije treninga bile su manje u grčko-rimskim hrvačima nego u hrvačima slobodnog stila (1,8 (1,4 do 2,1), naspram 2,9 (2,1 do 3,1) mmol/L). Dolazi do značajnog povećanja koncentracije nakon treninga 3,2 (2,6 do 4,1) mmol/L u grčko-rimskim hrvačima i 4,5 (3,4 do 5,3) mmol/L hrvačima slobodnog stila. Ove promjene su pronađene u korelaciji s sportaševim sportskim iskustvom (rs=0,71, P< 0,001). Koncentracije glukoze također su značajno povećane za 0,5 (0,1 do 0,8) mmol/L, u korelaciji s promjenom laktata (rs=0,49, P=0,003). Dvanaest ispitanika je imalo koncentraciju albumina u urinu 30 mg/L i trinaest ispitanika je imalo koncentraciju kreatinina oko 17,7 mmol/L. Odgovarajuća vrijednost omjera albumina i kreatinina je ustanovljena kao patološka u 4 slučaja, pogotovo kada su tjelesna masnoća i izlučivanje kreatinina bili niski.
Zaključak: Obuka za hrvanje povezana je s mobilizacijom mliječnih i alaktičkih anaerobnih energetskih sustava. Redovito i sveobuhvatno praćenje biokemijskih markera bilo bi korisno u određivanju učinkovitosti priprema hrvača i dugoročne fiziološke prilagodbe za faze natjecanja ili u pretjeranom treniranju sportaša.

Prijevod: Helena Čičak, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.