Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Učinak različitih predanalitičkih uvjeta na koncentraciju laktata u plazmi

Rako I, Mlinaric A, Dozelencic M, Fressl Juros G, Rogic D. Effect of different pre-analytical conditions on plasma lactate concentration. Biochem Med 2018;28(2):02070. (originalni članak)


Uvod: Određivanje koncentracije laktata u plazmi je često korišten i važan parametar pri donošenju odluka u zdravstvu. Za definiranje predanalitičkih algoritama, potrebno je istražiti utjecaj različitih aditiva u epruvetama za vađenje krvi, alikvoritanje, zamrzavanje i utjecaj hemolize na koncentraciju laktata u plazmi kao mogućnost smanjenja volumena potrebne krvi kod kritično bolesnih pacijenata (ICU), što je i cilj ove studije.
Materijali i metode: U ovom istraživanju je obrađeno 177 uzoraka te su izmjerene koncentracije laktata u plazmi i indeksa hemolize u alikvotiranom (AHP) i nealikvotiranom (HP) uzorku izvađenom na Li-heparin antikoagulans. Krv izvađena na Li-heparin, NaF/K3EDTA i NaF/KOX antikoagulans je centrifugirana 15 minuta i analizirana na automatskom analizatoru Cobas c501. Dobiveni podaci su analizirani Wilcoxonovim testom i Passing-Bablok regresijom. Klinička točnost je ispitana na 107 pacijenata (ICU) temeljem referentnog intervala i granicama kliničke odluke.
Rezultati: Koncentracije laktata u plazmi se ne razlikuju za krvi izvađene na NaF/K3EDTA i NaF/KOX antikoagulans (P=0,855). Ne postoji klinički značajna razlika u alikvotiranoj plazmi (AHP) iz krvi izvađene na NaF/K3EDTA (y= 0,13 (0,08 do 0,19) + 1,02 (0,99 do 1,08)x ) ako su uzorci alikvotirani unutar 30 minuta nakon što su izvađeni. Postoji značajna razlika koncentracije laktata u nealikvotiranoj plazmi (HP) (y= 0,07 (- 0,12 do 1,24) + 1,37 (1,22 do 1,56)x ) te je dobivena koncentracija laktata bila klinički netočna u 14% bolesnika. Transport uzoraka u hladnoj kupelji povećava indeks hemolize u krvi izvađenoj na NaF/K3EDTA (P< 0,001) ali nije pronađena razlika koncentracija laktata u usporedbi sa sobnom temperaturom (y= 0,03 (- 0,06 do 1,00) + 1,05 (0,99 do 1,11)x ).
Zaključak: Određivanje koncentracije laktata u nealikvotiranoj plazmi (HP) je neprihvatljivo zbog visoke proporcionalne pogreške i visokog rizika klinički netočnog rezultata u krvi izvađenoj na NaF/K3EDTA. Ako su predanalitički uvjeti ispunjeni, mogu se koristiti alikvotirani uzorci plazme krvi izvađene na NaF/K3EDTA i NaF/KOX antikoagulans. Iz alikvotirane plazme krvi izvađene na Li-heparin mogu se odrediti i drugi parametri i smanjiti volumen potrebne krvi za analizu. Pohranjivanjem krvi izvađene na NaF/K3EDTA antikoagulans ne postiže se dodatna stabilizacija analita.

Prijevod: Helena Čičak, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.