Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Nacionalno istraživanje unutarnje kontrole kvalitete tumorskih biljega u kliničkim laboratorijima u Kini

Wang W, Zhong K, Yuan S, He F, Du Y, Hu Z, Wang Z. National survey on internal quality control for tumor markers in clinical laboratories in China. Biochem Med 2018;28(2):020702. (originalni članak)


Uvod: Ovo istraživanje pokrenuto je kako bi se steklo znanje o trenutačnoj situaciji provođenja unutarnje kontrole kvalitete (IQC) za tumorske biljege (TM) u Kini. Dodatno, prikupljene su najprikladnije smjernice provođenja kontrole kvalitete.
Materijali i metode: Ovo istraživanje bilo je aktualno istraživanje provedbe kontrole kvalitete. Podaci o IQC prikupljeni su putem online upitnika. Upitnik je poslan u 1821 kliničkih laboratorija koji su sudjelovali i u vanjskoj kontroli kvalitete (EQA) u 2016. godini. Kriteriji procjene preciznosti bili su minimalno, poželjno i optimalno dopušteni kriteriji temeljeni na biološkoj varijabilnosti i 1/3 ukupne dozvoljene pogreške (TE) i 1/4 TE.
Rezultati: Na online upitnik je odgovorilo 1628 laboratorija (89%). Koeficijenti varijacije (CVs) unutarnje kontrole kvalitete sudionika unutarnje kontrole kvalitete variraju od 1% (5. percentila) do 13% (95. percentila). Više od 82% (82-91%) laboratorija koji su sudjelovali je zadovoljilo kriterij od 1/3 TE, osim za CA 19-9. Vrijednosti trenutnih CV-ova su manje od kumulativnih vrijednosti CV-ova. 1240 laboratorija (76%) je prijavilo svoje principe i sisteme koje koriste u provođenju kontrole kvalitete. Elektrokemiluminiscencija je najčešće korištena metoda (45%) i ima najmanji CV.
Zaključak: Provođenje unutarnje kontrole kvalitete za tumorske biljege je potrebno poboljšati. Temeljem dobivenih rezultata, 1/3 TE je prihvatljiva i dostupna specifikacija za unutarnju kontrolu kvalitete tumorskih biljega za kliničke laboratorije u Kini.

Prijevod: Helena Čičak, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.