Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Sveobuhvatna evaluacija unutarnje i vanjske kontrole kvalitete za redefiniranje ciljeva analitičke kvalitete

Varela B, Pacheco G. Comprehensive evaluation of the internal and external quality control to redefine analytical quality goals. Biochem Med 2018;28(2):020710. (orginalni članak)


Uvod: Cilj ovog rada bilo je dizajniranje selekcijskog algoritma za ukupnu dozvoljenu pogrešku (TEa, engl. total allowable error) izvora pomoću grafičkog alata koji integrirajući unutarnju (IQC) i vanjsku (EQC) kontrolu kvalitete, omogućuje laboratoriju da procijeni koji TEa izvor bolje odgovara analitičkoj performansi testa.
Materijali i metode: Dva analitička pokazatelja performansi (bias i Sigma metrika) procijenjeni su za 23 biokemijska testa tijekom 2016. godine. Bias je procijenjen pomoću EQC, a Sigma metrika izračunata je pomoću rezultata dobivenih u IQC. Dijagrami Sigma metrike prikazani su kao funkcija biasa (TEa%). Nakon predloženog algoritma (uzimajući u obzir hijerarhiju konsenzusa iz Milana 2014. godine), TEa je evaluiran ovisno o dva područja. Jedno područje na dijagramu definirano je kao ciljno područje u kojem je upotrijebljeni TEa prikladan za analitičku performansu testa koji se evaluira. Za bilo koji test koji se nalazio izvan tog područja, ponovna evaluacija performanse bila je potrebna korištenjem drugog izvora TEa.
Rezultati: U 19 od 23 evaluirana testa, dobivena analitička performansa omogućila je odabir biološke varijabilnosti kao izvora TEa. U četiri preostala slučaja odabrani su TEa izvori manjih hijerarhija.
Zaključak: Grafički alat dizajniran zajedno s predloženim algoritmom omogućio je laboratoriju standardizaciju postupka selekcije najprikladnijeg TEa za analitičku performansu testa.

Prijevod: Anamarija Bogić, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.