facebookinstagramlinkedin

Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Model za upravljanje i praćenje kvalitete glukometara u velikom kliničkom okruženju

Aykal G, Yegin A, Tekeli O, Yilmaz N. A model for managing and monitoring the quality of glucometers used in a high-volume clinical setting. Biochem Med 2016;26(2):202-9. (originalni članak)


Uvod: Svrha ovog rada je predstaviti model za osiguranje kvalitete velikog broja glukometara korištenih u bolničkom okruženju.

Materijali i metode: Kontrolni uzorci za unutarnju kontrolu i uzorci krvi dva bolesnika korišteni su za određivanje preciznosti 83 glukometra koji se upotrebljavaju u našoj bolnici. Na svakom glukometru korištene su tri razine kontrole za određivanje koncentracije glukoze. Dodatno, uspoređene su razlike između rezultata uzoraka bolesnika izmjerenih pomoću glukometara i rezultata dobivenih referentnom metodom s heksokinazom. Razlike su uspoređene prema standardima Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO 15197).

Rezultati: Koncentracija glukoze bila je: 2,51±0,34 mmol/L za hipo-kontrolne uzorke; 5,12±0,32 mmol/L za nisku razinu kontrole i 16,11±1,03 mmol/L za visoku razinu kontrole. Svi rezultati bili su unutar očekivanog raspona. Za bolesnika I, rezultati na prvoj skupini od 52 glukometra bili su 11,56±0,5 mmol/ L, dok su za bolesnika II rezultati na drugoj skupini of 31 glukometra bili 10,52±0,62 mmol/L. Svi podaci u istraživanju ispunjavali su zahtjeve Clarke Error Grid analize.

Zaključak: Svi rezultati kontrole kvalitete i usporedba rezultata bili su prikladni za procjenu glukometara korištenih u okruženju bolnice. Metoda korištena u ovom istraživanju može poslužiti kao model za voditelje laboratorija, posebno u sličnim velikim bolničkim centrima.

Prijevod: Josipa Kuleš, Veterinarski fakultet, Zagreb

Pošaljite nam upit!

Kontakt

  • Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu

    Boškovićeva 18, 10000 Zagreb
    Tel: +385 1 4828 133
    E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.