Učinak zamrzavanja uzorka na -800C tijekom 2-12 tjedana na određivanje koncentracije glikiranog hemoglobina (HbA1c) HPLC metodom na Bio-Rad D-10© analizatoru
Bergmann K, Sypniewska G. The influence of sample freezing at -80°C for 2-12 weeks on glycated haemoglobin (HbA1c) concentration assayed by HPLC method on Bio-Rad D-10© auto-analyzer. Biochem Med 2016;26(3):346-52. (originalni članak)
Uvod: Cilj rada je evaluacija učinka jednog ciklusa zamrzavanja i odmrzavanja na koncentraciju HbA1c mjerene komercijalno dostupnom HPLC metodom.
Materijali i metode: U istraživanje je bilo uključeno 128 uzoraka pune krvi od bolesnika dijabetičara (N=60) i zdravih dobrovoljaca (N=68). Koncentracije HbA1c izmjerene su u svježim uzorcima. Uzorci su zatim zamrznuti na -800C na vremenski period do 12 tjedana. HbA1c je izmjeren ionsko-izmjenjivačkom HPLC metodom na Bio-Rad D-10© analizatoru. Za usporedbu varijabli korišteni su Wilcoxon i ANOVA Kruskal-Wallis test. Izračunato je odstupanje (engl. bias) između koncentracija HbA1c mjerenim u svježim i zamrznutim uzorcima. Bland-Altmanov dijagram korišten je za procjenu usporedivosti HbA1c koncentracija.
Rezultati: Medijan (IQR) HbA1c koncentracija iznosio je 45,3 (36,6–61,2) mmol/mol za svježe i 45,3 (36,6–60,6) mmol/mol za uzorke nakon zamrzavanja i otapanja. Nisu nađene značajne razlike između svježih i zamrznutih/otopljenih uzoraka (P=0,070), kako za cijelu grupu, tako ni za zdrave i dijabetičare. Izračunato odstupanje između svježih i zamrznutih/otopljenih uzoraka bio je 0% za cijelu skupinu i zdrave ispitanike, dok je kod dijabetičara iznosio 1,19%. Nisu nađene značajne razlike između biasa prema bazičnim vrijednostima HbA1c (P=0,150). Bland-Altmanova analiza pokazala je pozitivno odstupanje od 4% (95% CI: - 2,8 – 3,7%), što upućuje na visoku usklađenost između HbA1c vrijednosti i da smrzavanje uzorka nema značajnog utjecaja na kliničku značajnost HbA1c mjerenja.
Zaključak: Čuvanje uzorka na -800Cdo 12 tjedana s jednim ciklusom zamrzavanja i odmrzavanja ne utječe na koncentracije HbA1c mjerene HPLC metodom na Bio-Rad D-10© analizatoru.
Prijevod: Josipa Kuleš, Veterinarski fakultet, Zagreb