Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Referentni interval za frakciju nezrelih trombocita na hematološkom analizatoru Sysmex XN u odrasloj populaciji

Imperiali CE, Arbiol-Roca A, Sanchez-Navarro L, Dastis-Arias M, Lopez-Delgado JC, Cortes-Bosch A et al. Reference interval for immature platelet fraction on Sysmex XN haematology analyser in adult population. Biochem Med 2018;28(1):010708. (originalni članak)


UVOD: Nova Sysmex XN serija hematoloških brojača usvojila je fluorescentni program za mjerenje frakcije nezrelih trombocita (IPF). Kako bi se promovirala klinička korisnost ovog obećavajućeg parametra, obvezno je uspostavljanje pouzdanog referentnog intervala. Prema prethodnim istraživanjima, vrijednosti frakcije nezrelih trombocita mogu ovisiti o korištenom analizatoru i etničkom porijeklu pojedinca, no s obzirom na spol pojedinaca nisu pronađene razlike u vrijednostima. Stoga je cilj ovog istraživanja bio definirati referentni interval za frakciju nezrelih trombocita u španjolskoj populaciji slijedeći smjernice Instituta za kliničke i laboratorijske standarde (CLSI).
MATERIJALI I METODE: Ukupno su 153 zdrave odrasle osobe bijele rase iz Španjolske zadovoljile kriterije uključivanja. Mjerenje frakcije nezrelih trombocita izvedeno je korištenjem hematološkog analizatora Sysmex XN-2000. Neparametrijska metoda izračuna percentila korištena je za određivanje referentnih intervala u skladu s CLSI smjernicama.
REZULTATI: Dobiveni referentni interval za IPF na Sysmex XN-2000 bio je 1,6-9,6% (90% intervali pouzdanosti (CI) iznosili su 1,5-1,8 i 9,3-11,5). Nije uočena značajna razlika prema spolu za IPF intervale (p = 0,101).
ZAKLJUČCI: Ovo istraživanje po prvi put pruža referentni interval za IPF koristeći Sysmex XN-2000 na španjolskoj populaciji, u rasponu od 1,6 do 9,6%. Ovi podaci su potrebni za procjenu sinteze trombocita u teškim stanjima kao što su trombocitopenija, upalna stanja i kardiovaskularne bolesti, kao i za buduća istraživanja.

Prijevod: Pavica Šonjić, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.