Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Dijagnostička značajnost određivanja tumorskih biljega u pleuralnim izljevima

Volarić D, Flego V, Žauhar G, Bulat-Kardum Lj. Diagnostic value of tumour markers in pleural effusions. Biochemia Medica 2018;28(1):010706. (originalni članak)


Uvod: Istražili smo mogu li se tumorski biljezi karcinoembrionalni antigen (CEA), neuron-specifične enolaze (NSE), karcinomski antigen 125 (CA-125) i fragmenti citokeratina 19 (CYFRA 21-1) u pleuralnom izljevu i serumu koristiti u razlikovanju porijekla pleuralnog izljeva.
Materijali i metode: Tijekom prve torakocenteze izmjerili smo koncentracije tumorskih biljega u serumu i pleuralnoj tekućini te izračunali omjer biljega pleuralne tekućine/seruma za pacijente s dijagnozom pleuralnog izljeva pomoću elektrokemiluminescentnih imuno-testova. Ispitivana je ROC (Receiver operating characteristic) analiza, a metoda Hanley i McNeil korištena je za ispitivanje značaja razlike između područja ispod ROC krivuljama. Da bi se utvrdilo koji se tumorski biljeg najviše razlikuje između malignih i nemalignih pleuralnih izljeva i utvrdila prediktivna vrijednost tih biljega, korištena je analiza diskriminativne funkcije (DFA) i logistička regresijska analiza.
Rezultati: Serumski tumorski markeri CYFRA 21-1 i NSE, kao i pleuralna NSE bili su dobri prediktori malignosti pleuralnog izljeva i njihovi kombinirani modeli bili su statistički značajni (Chi kvadrat = 28,415, P <0,001). Odgovarajuća ROC analiza pokazala je značajnu razlikovnu vrijednost kombinacije ovih tri biljega (AUC = 0,79).
Zaključci: Serumski biljezi pokazali su se važnijima od biljega pleuralne tekućine kod određivanja porijekla pleuralne tekućine. Najveća klinička vrijednost bila je koncentracija CYFRA 21-1 i NSE u serumu, kao i vrijednosti NSE pleuralne tekućine u razlikovanju malignih i ne-malignih pleuralnih izljeva. Kombinacija ta tri biljega proizvela je značajan model za određivanje etiologije pleuralnog izljeva.

Prijevod: Valentina Špoljarić, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.