Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Uzorkovanje krvi kod zdravih dobrovoljaca za nadopunu procjene biološke varijabilnosti: novi projekt Radne grupe za biološku varijabilnost pri Europskom udruženju za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu

Carobene A, Strollo M, Jonker N, Barla G, Bartlett WA, Sandberg S, Sylte MS, Røraas T, Sølvik UØ, Fernandez-Calle P, Díaz-Garzón J, Tosato F, Plebani M, Coşkun A, Serteser M, Unsal I, Ceriotti F, on behalf of the Biological Variation Working Group, European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine. Clin Chem Lab Med 2016; 54(10): 1599–1608. (originalni članak)


Kako podaci o biološkoj varijabilnosti (BV) imaju široku primjenu u laboratorijskoj medicinu, od iznimne je važnosti da se kvalitetno provedenim istraživanjem dobiju podaci o stvarnoj varijabilnosti analita u određenoj populaciji. Budući su postojeći podaci uglavnom temeljeni na povijesnim publikacijama i istraživanjima u kojima su se koristile zastarjele ili nedovoljno osjetljive metode, cilj Radne grupe za biološku varijabilnost (WG-BV) je bio provesti multicentrično istraživanje i uspostaviti protokol za uspostavu biobanke uzoraka uzetih od zdravih dobrovoljaca.

U istraživanje je bilo uključeno 6 laboratorija iz 5 europskih zemalja, te 97 sudionika koji su ispunili upitnik i zadovoljavali sve jasno propisane kriterije i pristali dati uzorak krvi jednom tjedno, tijekom 10 tjedana. Svakom sudioniku je uzorkovano 7 epruveta krvi: K2EDTA (puna krv-samo prilikom prvog uzorkovanja, za KKS), K2EDTA (plazma), 3 epruvete s natrijevim citratom i 2 serumske epruvete. Sve epruvete bile su od istog proizvođača, a osobe koje su uzorkovale krv morale su se pridržavati strogo definiranih pravila. Po svakom sudioniku odvojilo se po 4 alikvota EDTA i citratne plazme, te 12 alikvota seruma. Svi uzorci čuvali su se u zamrzivaču na -80°C i transportirali na suhom ledu do laboratorija u Milanu gdje su se analizirali.

Nakon svakog uzorkovanja, provedena je laboratorijska analiza uzoraka nakon čega su iz finalne skupine isključeni sudionici sa povišenim vrijednostima ALT, γGT, CK i CRP, što je dovelo do broja od 91 sudionika. Na kraju predanalitičkog dijela studije u biobanci je bilo 18000 alikvota, odnosno po sudioniku 120 alikvota seruma, te po 40 alikvota EDTA i citratne plazme.

Sljedeća faza istraživanja obuhvaća analitički dio nakon čega se, kao posljedica promjena u analitičkim metodama koje su točnije, specifičnije i osjetljivije, očekuju promjene u BV podacima.

Svakako je važno napomenuti da će ovako veliki broj uzoraka omogućiti ustroj istraživanja sa velikom statističkom snagom, te će se dobiti iznimno kvalitetna procjena BV iz više vrsta uzoraka.

Pripremila: Gordana Juričić, OB Pula, Pula

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.