Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Identifikacija bolesnika i označavanje epruveta- potreba za harmonizacijom

van Dongen-Lases EC, Cornes MP, Grankvist K, Ibarz M, Kristensen GB, Lippi G, Nybo M, Simundic AM, on behalf of the Working Group for Preanalytical Phase (WG-PRE), European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (EFLM). Patient identification and tube labelling – a call for harmonisation. Clin Chem Lab Med 2016; 54(7): 1141–1145. (stručno mišljenje)


Usprkos dostupnosti brojnih preporuka za uzorkovanje venske krvi, uključujući preporuku Instituta za kliničke i laboratorijske standarde CLSI H3-A6, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, te preporuke brojnih nacionalnih ekspertnih udruženja, Radna grupa za predanalitiku Europskog udruženja za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu (EFLM WG-PRE) je u opažajnom istraživanju provedenom u 12 europskih država, otkrila neprihvatljivo nisku usklađenost s CLSI H3-A6 preporukom. Pri tome su označavanje epruveta i sam proces identifikacije bolesnika prepoznati kao kritični koraci procesa koji zahtijevaju posebnu pažnju i poboljšanja kako bi se izbjeglo moguće krivo označavanje i zamjena uzorka. Naime, CLSI H3-A6 preporuča da se označavanje uzorka obavlja neposredno nakon uzorkovanja i to u prisutnosti bolesnika, a ovo istraživanje je utvrdilo da se označavanje uzorka nakon uzorkovanja poštuje u samo 53,4% slučajeva a od toga samo 29,6% uzoraka se označi u prisutnosti bolesnika. Pri tome, naravno, najveća odgovornost leži na zdravstvenom osoblju koje uzorkuje krv.

Cilj EFLM WG-PRE radne skupine i ovog rada je podizanje svijesti o važnosti poboljšanja kvalitete predanalitičkih procesa; identifikacije bolesnika i označavanja uzoraka, te donošenje preporuka za osiguranje istih.

EFLM WG-PRE preporučuje da se prilikom identifikacije bolesnika traže najmanje 2, a otimalno 3 identifikacijska podatka, od kojih jedan mora biti puno ime i prezime. Iako CLSI H3-A6 preporučuje označavanje uzoraka nakon uzorkovanja i u prisutnosti bolesnika, mišljenje EFLM WG-PRE je da vrijeme označavanje uzoraka (prije/poslije uzorkovanja) mora biti temeljeno na prospektivnoj analizi rizika procesa uzorkovanja krvi koje provodi svaka ustanova za sebe. Neovisno o tome kad će se označavanje uzorka provesti, preporuka je također da se označavanje izvrši u prisutnosti bolesnika. Kao i CLSI H3-A6, tako i EFLM WG-PRE preporučuje da podaci: ime i prezime bolesnika, datum rođenja, identifikacijski broj, datum i vrijeme uzorkovanja, identifikacijski podaci o osobi koja je uzorkovala krv budu zabilježeni. Za razliku od CLSI H3-A6 koja preporučuje da navedeni podaci budu na naljepnici na uzorku, EFLM WG-PRE preporučuje označavanje uzorka barkod naljepnicom koja može sadržavati sve navedene podatke. Ako navedeno ne može biti ispoštovano, tada navedeni podaci moraju biti zabilježeni u laboratorijskom informacijskom sustavu s jasnom sljedivošću do uzorka i bolesnika.

Na kraju važno je napomenuti, da se nesukladnosti prilikom identifikacije moraju pratiti i bilježiti pri čemu je neophodna kontinuirana edukacija djelatnika uz implementaciju stručnih preporuka.

Pripremila: Gordana Juričić, OB Pula, Pula

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.